duminică, 29 martie 2015

Va fi telefonul inteligent mai inteligent decât noi?

Smartphone-urile au revoluționat ideea de telefon mobil. Cu puterea sa de procesare din ce în ce mai mare, telefonul mobil ne ușurează viața, ne oferă aplicații și conținuturi captivante, unele utile, altele mai eficiente, ce economisesc timp și bani.    

Semnalul de alarmă vine atunci când se neglijează sănătatea, odihna, mișcarea, hrana, comunicarea și interacțiunea  directă cu alte persoane. Folosirea excesivă a telefonului duce la dependență, ne face mai “leneși” și mai puțin implicați în gândirea analitică.  Astfel, a apărut și termenul de nomofobie”(no mobile phone phobia)- frica de a rămâne fără telefon mobil.
             

Studiile efectuate pe subiecții deținători de smartphone au rezultate surprinzătoare și contradictorii. Astfel, unele dintre ele constată o creștere a activității corticale la persoanele care utilizează un smartphone cu touchscreen (ecran tactil) comparativ cu cele care dețin un telefon mobil clasic. Degetele sunt mult mai agile și există o precizie tactilă mai mare (revista Current Biology).
Alte studii demonstrează faptul că, din păcate, creierul nostru tinde să “lenevească” atunci când folosim acest dispozitiv. Îl “ajutăm cu tot felul de funcții și aplicații ce-i ușurează “munca”. Există, spre exemplu, aplicații care utilizează un algoritm ce înlocuiește automat în mesaje cuvintele uzuale cu sinonime mai elevate. Mesajul va deveni astfel mai “cult”. Un alt exemplu este banala funcție Auto-complete. Sunt tastate doar câteva litere (2-3) și funcția auto-complete le adaugă pe celelalte. Scrii mai repede, dar uiți să scrii!

                Telefoanele devin mai inteligente cu fiecare generație nouă. Dar noi?

Dorind să răspundă la întrebarea: "Sunt oamenii mai inteligenți acum decât strămoșii lor?", cercetătorii au evidențiat faptul că scorurile de IQ cresc în ritm alert, dar potențialul genetic pe care se bazează inteligența speciei umane este în declin. Creșterea scorului la testele IQ rezultă din îmbunătățirea nivelului de trai și educație, dar oamenii sunt confruntați foarte rar cu situații de viață și de moarte și nu mai au nevoie de potențialul genetic de inteligență pentru a supraviețui.


Einstein spunea  “Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va depăși interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de idioți.”, dar depinde de noi  să nu lăsăm să se îndeplinească această profeție. Tehnologia ne poate face sau mai deștepți sau mai proști!

Citiți cărți (Serendipity books), căci lecturarea unei cărți din scoarță-n scoarță activează lobul frontal responsabil cu raționamentul și judecata, și fiți manierați! ( Bunele-maniere-si-telefonul )


Surse:
www.descoperă.ro
medicalnet.ro
m.ziare.com
Surse imagini: appirio.com, www.theapricity.com



duminică, 22 martie 2015

Arta conversației. Subiecte tabu și gafe.



Arta conversației nu se învață ca formulele matematicii. Ea este dobândită ca o limbă străină, respectând anumite reguli și exersând la nesfârșit.


Unii oameni își desfășoară pe deplin puterea de seducție, iar alții comit gafă după gafă! Apar astfel cel puțin două atitudini greșite. Există persoane foarte sigure pe ele care polarizează conversația îmbătându-se cu propriile lor cuvinte și vorbind fără încetare iar la cealaltă extremă sunt cei tăcuți sau timizi.


Regula de aur într-o conversație (și nu numai) este să faci și să spui totul, astfel încât cei din jurul tău să se simtă bine.  Nu trebuie să îți pui interlocutorul în inferioritate chiar dacă ești mai instruit sau mai informat decât el. A ști să asculți este o artă, după cum a te abține să dai mereu sfaturi e o dovadă de înțelepciune.


Amâni observațiile neplăcute sau spui cu tact, răbdare și delicatețe ceea ce este mai puțin plăcut, dar necesar. Persoanele care au întotdeauna o vorbă bună pentru ceilalți și spun lucruri plăcute au foarte mulți prieteni. Există însă unele limite. Nu trebuie să devenim lingușitori sau ipocriți!


O altă regulă esențială este să îți privești interlocutorul în ochi. A nu-ți privi interlocutorul în timp ce vorbești cu el trece drept lipsă de respect. Este foarte neplăcut să vorbești cu cineva căruia îi fug ochii în toate părțile.


Există subiecte care pot fi discutate doar cu prietenii. Unul dintre ele este acela al banilor. Este o gafă, de exemplu, să vorbești despre prețul unui cadou. Dar culmea prostului gust este să te plângi de lipsa banilor, de necazurile din familie sau de la locul de muncă unui om care nu îți este prieten. Este inutil pentru că nimeni nu îți va rezolva problemele!


Alte subiecte tabu sunt politica și religia- deci ocoliți-le într-o conversație căci aduc doar ceartă. Rolul gazdei este de a schimba imediat subiectul.


Micile complimente întrețin conversația așa cum micile cadouri întrețin prieteniile. A face complimente exagerate este o lipsă de de tact, dar a cere să ți se facă/a cerși după complimente este o dovadă de prostie.


Veștile rele circulă repede! Feriți-vă de rolul de mesager. Nu este politicos.


A face mereu afirmații ironice sau glume, atât la adresa celor prezenți, cât și a celor absenți, nu demonstrează că ești spiritual, ci prost crescut!


Nu vorbi cu o altă persoană într-o limbă pe care nu o înțeleg cei din jur.  Este o lipsă de politețe.


Ticurile verbale de genul : “Așa e viața!”, “ Pe cuvântul meu”, “ Fantastic”, ”Înțelegi?”,”Ce să-i faci?” , “Asta-i treaba!” trebuie evitate.


Nu există o rețetă perfectă ce asigură reușita într-o conversație, dar există mici trucuri (ca cele de mai sus) ce te vor ajuta să devii un interlocutor agreabil!

Selecție și adaptare după CODUL BUNELOR MANIERE ASTĂZI -A. MARINESCU

Alte articole asemănătoare: 
 Puteți comanda cartea accesând: http://www.elefant.ro


duminică, 1 martie 2015

Bunele maniere şi telefonul



La 136 de ani de la inventarea telefonului, mulţi dintre noi nu am putea să ne mai imaginăm viaţa fără el. Dar, să nu uităm, că bunele maniere sunt necesare şi atunci când folosim şi ne bucurăm de această invenţie.

Iată câteva reguli de bază:



  • Nu lăsăm să sune telefonul mai mult de cinci ori (excepţie cazurile speciale). În consecinţă, cel sunat trebuie să răspundă cel târziu la al cincilea apel.
  • În unele ţări cel căutat îşi spune automat numele şi aşteaptă un răspuns. La noi în ţară însă, persoana care a sunat trebuie să se prezinte, după ce în prealabil şi în mod obligatoriu a salutat!
  • Persoana care a sunat trebuie să pună capăt discuţiei, exceptând cazul în care interlocutorul are motive serioase s-o facă.
  • Este o totală lipsă de delicateţe ca un bărbat, care cere la telefon o femeie, sau o femeie, care cere la telefon un bărbat, să nu se prezinte soţului ei, respectiv soţiei lui.
  • Nu ne recomandăm în convorbirile cu membrii familiei sau cu prietenii apropiaţi care ne recunosc după voce.
  • Este inadmisibil să purtăm o conversaţie lungă de faţă cu o persoană străină. Oricât de mult ne interesează persoana de la telefon, prioritate are persoana venită în vizită.
  • Dacă, fără voia noastră, asistăm la o convorbire confidenţială, ne prefacem că nu am auzit nimic. Nu este ipocrizie, ci tact şi delicateţe. Un om bine crescut nu vede ce nu trebuie să vadă şi nu aude ce nu a fost spus pentru urechile sale!
  • Dacă musafirul ne cere voie să dea un telefon, ieşim discret din cameră.
  • Nu se răspunde la telefon dacă suntem în vizită, decât dacă ne roagă/permite gazda.
  • Mesajele scrise sau mesajele vocale trebuie să fie scurte şi politicoase.
  • Ar fi de bun simţ să nu închidem telefonul fără a scoate o vorbă  atunci când intră robotul.
  • Nu se foloseşte excesiv telefonul în spaţii publice şi pe stradă.
  • Nu se foloseşte deloc telefonul la masă, la restaurant, recepţii, cursuri, conferinţe etc.
  • Atenţie  la alegerea  sunetului de apel şi a volumului soneriei. Acestea spun multe despre dvs!
  •  Nu telefonați înainte de ora 10:00 sau după ora 20:00, sau în timpul meselor principale, indiferent de motiv!
  • Acceptați cu grație scuzele celui care a greșit numărul.
 CODUL BUNELOR MANIERE ASTĂZI, A. MARINESCU

Alte articole  asemănătoare: Codul bunelor maniere ASTĂZI - Salutul

Codul bunelor maniere ASTĂZI- Prezentarea unei persoane



Puteţi comanda cartea aici: elefant.ro