duminică, 24 ianuarie 2016

Erasmus+

Școala Gimnazială Alexandru Roman Aușeu la prima întâlnire transnațională în cadrul programului Erasmus+


Sunt orașe în lume care își scriu” cu majuscule numele în amintirile celor care le vizitează.  Un astfel de oraș este Artvin în Turcia, gazda primei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului Erasmus+ HELP-How to educate pupils with lower possibilities”, întâlnire care a avut loc în săptămâna 18-22 ianuarie 2016. Frumosul și ospitalierul oraș a primit câte 2-3 reprezentanți ai școlilor și instituțiilor educaționale din cele cinci țări partenere:

Turcia - Artvin
Ungaria - Felsonyek
Italia- Vigolo Vattaro
Slovacia -Vinica
Romania-  Aușeu.




Proiectul are două componente educaționale principale: dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale, precum și a celor antreprenoriale. Finalitățile proiectului presupun conceperea unor manuale pentru elevi și realizarea unor aplicații de învățare ce pot fi folosite atât pe laptop, cât și pe smartphone. Se au în vedere, de asemenea,  două grupe de vârstă: 11-14 ani și 15-18 ani.
Beneficiarii acestui proiect vor fi toți elevii, dar mai ales cei care provin din medii defavorizate.
Pe agenda de lucru s-au regăsit următoarele activități:  prezentarea partenerilor, întâlniri cu reprezentanți ai inspectoratului școlar și cu autorități locale, workshop-uri, crearea website-ului proiectului, dezbateri privind conceptele și temele educaționale propuse, stabilirea agendei de lucru pentru următoarea întâlnire ce va avea loc în Ungaria.




Am fost plăcut impresionați de modul în care reprezentanții partenerilor turci ne-au întâmpinat, dar și de felul în care colectivele de elevi, cadrele didactice, directorul liceului și inspectorul școlar general, precum și toate autoritățile locale și regionale s-au bucurat și s-au pregătit pentru vizita noastră și a tuturor partenerilor. Această primă și foarte reușită întâlnire din proiect se datorează excelentei organizări concepute și conduse de Aybike Kurt Gultekin (Turcia) și Dr. Balogh Bela (Ungaria).



Oportunitatea de a face parte dintr-un proiect Erasmus nu apare în fiecare zi, și fiindcă este o experiență unică conducerea Școlii Gimnaziale Alexandru Roman Aușeu, alături de toate cadrele didactice,  va depune tot efortul pentru finalizarea cu succes a acestui proiect în august 2017.









joi, 7 ianuarie 2016

AUSEU ELEMENTARY SCHOOL


Un filmuleț despre școală și comună ce va fi prezentat luna aceasta în Turcia în cadrul unui proiect european.








O fotografie de Andrei Posmoșanu

marți, 5 ianuarie 2016

Jocul de șah și dezvoltarea personalității copilului



Artă și știință în același timp, șahul, joc clasic de strategie, nu trebuie neglijat deloc de către părinții care vor să ajute la dezvoltarea unei personalități armonioase și puternice a copilului lor. Studiile recente au demonstrat diferențe semnificative între copiii care joacă frecvent șah și cei care nu practică deloc un "sport al minții".




Care sunt beneficiile practicării jocului de șah?

Iată doar câteva:
  • îmbunătățește concentrarea, memoria, gândirea abstractă, gândirea analitică
  • dezvoltă creativitatea
  • dezvoltă gândirea logică
  • este un test de răbdare și voință
  • sporește încrederea în sine
  • dezvoltă aptitudinile matematice
  • dezvoltă capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni
  • oferă jucătorului șansa de a cunoaște noi prieteni, de a socializa, căci va duce copilul din fața calculatorului și îl va pune în contact cu alți jucători
  • nu devine niciodată plictisitor: nicio partidă de șah nu este asemănătoare cu cealaltă etc.

Când se învață șahul ?

Este greu de spus care este vârsta potrivită pentru inițierea în tainele acestui joc. Este bine însă să se înceapă cât mai  devreme pentru că impactul e mai mare și ajută la dezvoltarea creierului copilului. Unii copii sunt apți să învețe principiile generale ale jocului la 4 ani, alții sunt capabili să înțeleagă regulile și desfășurarea jocului abia pe la 7-8 ani.

Șahul se poate însă învăța la orice vârstă și, spre deosebire de alte sporturi, nu trebuie să te retragi niciodată!

Se spune de asemenea că șahul poate crește chiar IQ-ul, dar de aici apare însă o mare dilemă:


Oamenii deștepți aleg să joace șah sau șahul îi face deștepți?









Surse: Dr. Robert C. Ferguson, "Research and Benefits of Chess", chess.com
Surse foto: www.pinterest.com, voceatransilvaniei.ro, quotesgram.com