duminică, 31 august 2014

Cu ochii minții- Hakan Nesser

Cu ochii minții este un roman polițist tulburător. Hakan Nesser, autor suedez recompensat de trei ori cu Best Swedish Crime Novel Award, a creat un personaj ce străpunge memoria cititorului cu putere, melancolie și suferință. Janek Mitter se trezește într-o dimineață și constată că nu-și mai aduce nimic aminte. O femeie, probabil soția lui, zace înecată în cadă.

“Când, în sfârșit, găsim ceea ce am căutat în întuneric aproape întotdeauna constatăm că era exact asta. Întuneric.”

În întuneric se zbate și Janek, purtându-se ca și cum el ar fi autorul crimei. Cel care va încerca să aducă o dâră de lumină în lumea tenebroasă a romanului este inspectorul șef Van Veeteren. El va descâlci ițele întortocheate ale poveștii iar rezultatul surprinde și pe cel mai avizat cititor.
Pasaje sângeroase, limbaj clar, pătrunzător, lucruri și situații descrise fără ocolișuri, picături de lirism, ironie și nelipsitul suspans - elementele de succes ale unui roman polițist.
Iată câteva pasaje ce vă pot stârni interesul:
Nu sunt o persoană, ci doar o masă de suferință...Nimic altceva decât o durere colosală....Un bivol căzut într-o mlaștină.Scufundându-se lent în moarte”
“Trupul ei era răsucit într-un mod ciudat. Brațul drept îi atârna peste marginea căzii într-o poziție nefirească. Unghiile bine îngrijite ajungeau până la pardoseală. Părul negru plutea în apă.
“În niciun moment n-a fost nevoie ca Mitter însuși să vorbească, iar când, în sfârșit, curtea a suspendat ședința după ora șaisprezece, el încetase de mult să mai fie atent la ce se întâmplă.  În schimb, tânjea după trei lucruri: singurătate, liniște și întuneric.”
“Recunosc totul! strigă el. Cu condiția să-mi dea cineva o țigară!”

                 (Traducere de Constantin Dumitru-Palcus, Editura Trei, 2011)
http://www.toateblogurile.ro/membri/home

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu