CĂRŢIPoate o persoană să fure fericire? Sau este doar o altă interioară și infernală festă omenească?  ... continuă

Printre lupi   Cu o busolă în mână, înfometată și înfrigurată, o fetiță de șapte ani străbate mii de kilometri pe jos în căutarea ...continuă


Paznicul farului

Într-un mic oraș din Suedia, detectivul Patrick Hedstrom investighează cu tenacitate uciderea lui Mats Sverin, un personaj secretos revenit pe meleagurile natale și găsit în apartamentul său cu un glonț în ceafă. Finalul este...continuă


Violeta din safe Maiorul Minerva Tutovan este ofițerul de securitate cel mai cunoscut din lumea...continuă

Piaza rea

Întâmplare:  doi copii gemeni sunt lăsaţi fără mamă într-un accident de maşină cauzat de conducerea sub influenţa alcoolului. Piază rea: din statutul de victime inocente cei doi devin criminali în serie pedepsind pe cei care ...continuă


 
 ...Carlo Frabetti, scriitor și matematician, rescrie cu mult umor Divina Comedie a lui Dante, într-un microroman tulburător. Iadul este de data aceasta o bibliotecă enormă, iar eroul principal este condamnat să citească...

Dead like you- Peter James


...Red leather shoes. 5-inch heels. Glamorous. Fashionable. Deadly ... So deadly...


 Pantofarul și moartea 


 .. dacă vei citi cele peste 500 de pagini vei descoperi de ce această carte a avut peste 15 milioane de exemplare vândute și a fost tradusă în peste 30 de limbi ...


Eleganța ariciului  


...Privată de dragoste și neînțeleasă de familia ei, Paloma plănuiește în detaliu sinuciderea, negăsind nimic pentru care să merite să trăiască:
 
“Nu e suficient să fii bogat și deștept ca să fii fericit!”...
 Explozii în Stockholm 


De ce au succes romanele polițiste scandinave?
Răspunsul este simplu. Conțin pe lângă intriga specifică și suspansul descoperirii criminalului o analiză socială profundă a societății în care trăim.....

 Învingătorul este întotdeauna singur 


  
...începem să citim o carte despre Glorie, Frumuseţe, Putere și Lux ce ar trebui să stârnească admirație sau invidie, dar în cele din urmă paginile cărții ne lasă cu un gust amar, căci frumusețea și faima este doar Amărăciune şi Singuratate, banii se transformă în Lăcomie şi Puterea nu asigură fericirea...
 
  Fluturi - Irina Binder


..... dacă această carte a atins măcar o singură coardă sensibilă, măcar un singur firişor de suflet, toate criticile universului nu valorează nimic pentru tine cititorule căci ești îndreptățit să o iubești sau să o critici (cartea și nu autorul), iar noi restul nu avem dreptul să dăm cu pietre...

 
 Arta conversaţiei şi arta de a trăi

......Două gânduri să nu te părăsească niciodată: acela de a-ţi îmbogăți mintea și sufletul și că suntem trecători în lume....

Să începem toamna cu un roman polițist!

....“Furtună solară” este un thriller captivant. El ne introduce într-un ținut al zăpezilor ce-și sechestrează locuitorii, căci ei rămân blocați în ger și troiene dar mai ales în prejudecăți și superstiții.....

Ecouri de dincolo de moarte 


.....Frânturi de viață, căutări disperate în zile cețoase de toamnă, adevăruri ascunse, povești frumoase dar stranii -  sunt ecouri ce vin dincolo de moarte pe o insulă suedeză departe parcă de tot restul lumii ...

 


Cu ochii minții


“Cu ochii minții” este un roman polițist tulburător. Hakan Nesser, autor suedez recompensat de trei ori cu Best Swedish Crime Novel Award, a creat un personaj ce străpunge memoria cititorului cu putere, melancolie si suferință. Janek Mitter se trezește într-o dimineață și constată că nu-și mai aduce nimic aminte. O femeie, probabil soția lui, zace înecată în cadă.

“Când, în sfârșit, găsim ceea ce am căutat în întuneric aproape întotdeauna constatăm că era exact asta. Întuneric.”
În întuneric se zbate și Janek, purtându-se ca și cum el ar fi autorul crimei. Cel care va încerca să aducă o dâră de lumină în lumea tenebroasă a romanului este inspectorul șef Van Veeteren. El va descâlci ițele întortocheate ale poveștii iar rezultatul surprinde și pe cel mai avizat cititor. Pasaje sângeroase, limbaj clar, pătrunzător, lucruri și situații descrise fără ocolișuri, picături de lirism, ironie și nelipsitul suspans - elementele de succes ale unui roman polițist.
Iată câteva pasaje ce vă pot stârni interesul:
Nu sunt o persoană, ci doar o masă de suferință...Nimic altceva decât o durere colosală....Un bivol căzut într-o mlaștină.Scufundându-se lent în moarte”
“Trupul ei era răsucit într-un mod ciudat. Brațul drept îi atârna peste marginea căzii într-o poziție nefirească. Unghiile bine îngrijite ajungeau până la pardoseală. Părul negru plutea în apă.
“În niciun moment n-a fost nevoie ca Mitter însuși să vorbească, iar când, în sfârșit, curtea a suspendat ședința după ora șaisprezece, el încetase de mult să mai fie atent la ce se întâmplă.  În schimb, tânjea după trei lucruri: singurătate, liniște și întuneric.”
“Recunosc totul! strigă el. Cu condiția să-mi dea cineva o țigară!”
                             (Traducere de Constantin Dumitru-Palcus, Editura Trei, 2011)The mind’s eye is a mystery novel that movingly captures the duality of power and frailty. Hakan Nesser, a three-time winner of the Best Swedish Crime Novel Award, created a character that can pierce the reader’s mind with his strength, spleen and suffering.

Janek Mitter wakes up one morning with a severe loss of memory. A woman, probably his wife, is found drowned in their bathroom.

Janek struggles in his journey into the darkness but gradually he acts as if he had committed the murder.  After all, who could believe his convenient loss of memory?

Yet, some light is cast on the shady world of the novel. Chief Inspector Van Veeteren manages to unravel the intricate layers of the story and its end might surprise even the most experienced crime novel reader.

An intelligent plot, good characters, surprises and twists, a clear writing style and a drop of lyricism- elements of a successful crime novel.

Here are some lines that may arouse your interest:

There are more connections in the world than there are particles in the universe... the hard bit is finding the right one”
“You will find out who you are when the difficult moment comes”


“We are closer to the end of the world than to that minute that has just passed by, because that is lost forever”Există secrete pentru care merită să mori?  Johan Theorin în cartea sa Ecouri de dincolo de moarte pare să spună că da.

Un copil este dat dispărut și presupus mort. Un secret rămâne îngropat împreună cu trupul băiatului. După 20 de ani, bunicul primește prin poștă una dintre sandalele copilului - sanda cu care băiețelul era încălțat în ultima zi a vieții lui.

Povestea se desfășoară pe două planuri - trecut și prezent- iar personajele sunt foarte bine conturate. Criminalul pare să fie anticipat încă din primele pagini ale romanului dar finalul poveștii ia cititorul pe nepregătite și oferă o nouă perspectivă lucrurilor.

Frânturi de viață, căutări disperate în zile cețoase de toamnă, adevăruri ascunse, povești frumoase dar stranii -  sunt ecouri ce vin dincolo de moarte pe o insulă suedeză departe parcă de tot restul lumii.

Următorul fragment din începutul romanului vă invită la continuarea lecturării:

“Băiatul rămase pe loc. Nu-l știa pe bărbatul acela și trebuia să aibă grijă cu străinii, așa cum îi spusese mămica. Dacă omul acela nu era de treabă, putea oricând să-i întoarcă spatele și să o rupă la fuga... Ajunseseră destul de aproape unul de celălalt. Avea cele mai mari mâini pe care le văzuse vreodată....Apoi își dădu seama că era prea târziu să mai poată fugi.”
          (Traducere Bogdan Perdivara, Editura Trei,2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu