miercuri, 15 octombrie 2014

Arta conversaţiei şi arta de a trăi



 " Cad frunzele, ca de departe, parcă
s-ar veştezi în ceruri grădini îndepărtate
cu gesturi de negare cad mereu...
Noi toţi cădem. Mâna de acolo cade
Şi altele, şi toate, rând pe rând
Dar este Unul care ţine -n mână
Căderea asta nesfârşit de blând. "  ( R.M.Rilke)

Cad frunzele acum în octombrie şi văzându-le simţim nevoia unei retrospective, a unei analize lucide a propriei vieţi. Dar mai avem noi loc și timp de o astfel de analiză, de o astfel de radiografie sufletească? Chiar dacă răspunsul ar fi da, sunt sigură că mulţi nu am reuşi să o facem la fel de bine ca Sânziana Hangan, personajul principal al romanului Arta conversaţiei, de Ileana Vulpescu. Medic de laborator, ajunsă la 40 de ani, divorţată şi cu doi copii, Sânziana este unul dintre cele mai complexe personaje feminine din literatura română. 


Prin acest personaj Arta conversaţiei devine cartea sufletului unei fiinţe sensibile şi puternice (dihotomie specific feminină), un roman greu de  citit de iubitorii de acţiune, dar cu un limbaj de o naturalețe apăsătoare; o poveste despre copilărie, dragoste, familie, iubire, ură, copii, relația femeie-barbat, prietenie - toate cuprinse într-o adevărată enciclopedie a sentimentelor și trăirilor umane. Este un roman cu multe replici spumoase, dar care niciodată nu par forțate sau plictisitoare căci cartea are un potențial enorm de a ne arata viața așa cum este ea și de a ne provoca la o radiografie personală. 

Arta conversației este în esență arta de a trăi, de a trăi frumos, corect și demn!

" E atâta rutina și atât de puțin adevăr (în lume) , dar  pentru adevărul acesta puțin și rar merită să trăim."

" Două gânduri să nu te părăsească niciodată: acela de a-ţi îmbogăți mintea și sufletul și că suntem trecători în lume"

" Și-ntr-o carte și într-un ziar trebuie să știi să citești printre rânduri,  dară în oameni. "

"În general, în viaţă puţine lucruri se pot lua de la zero, fiindcă noi pe noi nu ne mai putem lua de la zero. Luăm lucrurile şi pe noi aşa cum sunt şi aşa cum suntem."

Cartea poate fi cumpărată aici: Arta conversației

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu