sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Eleganța ariciului



“Doamna Michel are eleganța ariciului: exteriorul este baricadat de țepi, o adevărată fortăreață, dar am intuiția că în interior este la fel de rafinată ca și aricii, animale fals indolente, încăpățânat de solitare și teribil de elegante.”

 Acest citat despre eroina romanului “Eleganța Ariciului” de Muriel Barbery este valabil și reprezentativ pentru toată opera în sine. Dacă reușești să treci de “țepii” limbajului intelectual și filosofic aproape sufocant , ai să descoperi o carte captivantă, elegantă și surprinzătoare; un roman despre artă, finețe, eleganță, grație și emoție estetică; o poveste plină de umor și duioșie despre prietenie, iubire și sensibilitate.

Cele două eroine, o fetiță foarte bogată și inteligentă, dar înfiorător de tristă, și o portăreasă erudită ce se străduiește să ascundă orice urmă din calitățile sale, se aseamănă prin singurătate și unicitate, prin disprețul pentru minciunile pe care și le spun oamenii zilnic, pentru fățărnicie și fals.
Doamna Michel iubește arta, lectura și Japonia. Cultura și inteligența de care dispune depășesc nivelul tuturor locatarilor din imobilul parizian, și totuși ea își dorește să pară banală: își lasă televizorul să ruleze seriale insipide pentru a fi auzite de trecători, dar ea citește Freud și Tolstoi.
Paloma la numai 12 ani, cu cele două pisici ale ei, Constituția și Parlamentul, este varianta bogată și mult mai tânără a doamnei Michel. Privată de dragoste și neînțeleasă de familia ei, Paloma plănuiește în detaliu sinuciderea, negăsind nimic pentru care să merite să trăiască:
“Nu e suficient să fii bogat și deștept ca să fii fericit.”


Cel care va descoperi inteligența, dar și sensibilitatea celor două eroine este noul locatar japonez Mr. Ozu. Intuitiv și profund, el va trece dincolo de “ghemotocul de țepi”  și le va scoate din ascunziș. Găsindu-se una pe cealaltă, cele două  se schimbă și renasc. În final Paloma va descoperi sensul existenței: acela de a-i ajuta pe ceilalți și va renunța la planurile sinucigașe, dar totul cu un preț…preț pe care vă las să îl descoperiți singuri!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu