duminică, 22 februarie 2015

Codul bunelor maniere astăzi - Prezentarea



Bunele maniere par la prima vedere restrictive şi de prisos, îngrădind libertatea omului. Dar, odată cu trecerea timpului, observăm câtă bucurie ne aduce privilegiul de a trăi printre semeni civilizaţi şi manieraţi. Bunicii, părinţii, şcoala, biserica sunt valori şi exemple de neînlocuit într-o existenţă normală a oamenilor în societate. Buna creştere nu este şi nu va deveni niciodată  “demodată”!
 
PREZENTAREA UNEI PERSOANE


Excluzându-i pe cei blazați și pe mizantropi, fiecare om este fericit să cunoască persoane interesante. Dar să vedem cine și cui prezintă? Iată câteva reguli elementare pentru evitarea unei gafe pe care societatea o va sancționa imediat.


Regulile sunt asemănătoare salutului. Superiorul este cel salutat și tot lui îi este prezentat cineva.
Se prezintă bărbatul femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, inferiorul superiorului, subordonatul șefului. Așadar, se prezintă rangul inferior celui superior.
Se rostește prima dată numele persoanei care are prioritate. De exemplu: „Doamnă X vă prezint pe domnul Y!”
Este incorect să-l prezinți pe domnul director unui funcționar. Funcționarul va fi prezentat directorului cu o formulă de genul: “Domnule director X, dați-mi voie să vi-l prezint pe domnul Y!”. Se rostește numele întreg.
Familiaritatea exagerată este opusul politeții, deci, atenție la întrebările adresate persoanei pe care tocmai ați cunoscut-o!
În prezența unui bolnav, toate prioritățile de mai sus dispar și toate persoanele, oricare ar fi situația lor, îi sunt prezentate.
Formulele “sunt încântat să vă cunosc”, “îmi pare bine”, “îmi face plăcere” sunt absolut necesare.
Persoana care face prezentarea trebuie să o completeze prin câteva cuvinte amabile despre cei doi oameni care se întâlnesc pentru prima dată.
Un bărbat se va ridica de pe scaun când îi este prezentată o persoană. O femeie poate să rămână așezată. Se ridică doar dacă e prezentată unui domn sau unei doamne mult mai în vârstă.

CODUL BUNELOR MANIERE ASTĂZI- A.MARINESCU

Cartea se poate comanda aici: elefant.ro

Alte articole asemănătoare: Codul bunelor maniere - Salutul

Bunele maniere şi telefonul 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu