duminică, 29 martie 2015

Va fi telefonul inteligent mai inteligent decât noi?

Smartphone-urile au revoluționat ideea de telefon mobil. Cu puterea sa de procesare din ce în ce mai mare, telefonul mobil ne ușurează viața, ne oferă aplicații și conținuturi captivante, unele utile, altele mai eficiente, ce economisesc timp și bani.    

Semnalul de alarmă vine atunci când se neglijează sănătatea, odihna, mișcarea, hrana, comunicarea și interacțiunea  directă cu alte persoane. Folosirea excesivă a telefonului duce la dependență, ne face mai “leneși” și mai puțin implicați în gândirea analitică.  Astfel, a apărut și termenul de nomofobie”(no mobile phone phobia)- frica de a rămâne fără telefon mobil.
             

Studiile efectuate pe subiecții deținători de smartphone au rezultate surprinzătoare și contradictorii. Astfel, unele dintre ele constată o creștere a activității corticale la persoanele care utilizează un smartphone cu touchscreen (ecran tactil) comparativ cu cele care dețin un telefon mobil clasic. Degetele sunt mult mai agile și există o precizie tactilă mai mare (revista Current Biology).
Alte studii demonstrează faptul că, din păcate, creierul nostru tinde să “lenevească” atunci când folosim acest dispozitiv. Îl “ajutăm cu tot felul de funcții și aplicații ce-i ușurează “munca”. Există, spre exemplu, aplicații care utilizează un algoritm ce înlocuiește automat în mesaje cuvintele uzuale cu sinonime mai elevate. Mesajul va deveni astfel mai “cult”. Un alt exemplu este banala funcție Auto-complete. Sunt tastate doar câteva litere (2-3) și funcția auto-complete le adaugă pe celelalte. Scrii mai repede, dar uiți să scrii!

                Telefoanele devin mai inteligente cu fiecare generație nouă. Dar noi?

Dorind să răspundă la întrebarea: "Sunt oamenii mai inteligenți acum decât strămoșii lor?", cercetătorii au evidențiat faptul că scorurile de IQ cresc în ritm alert, dar potențialul genetic pe care se bazează inteligența speciei umane este în declin. Creșterea scorului la testele IQ rezultă din îmbunătățirea nivelului de trai și educație, dar oamenii sunt confruntați foarte rar cu situații de viață și de moarte și nu mai au nevoie de potențialul genetic de inteligență pentru a supraviețui.


Einstein spunea  “Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va depăși interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de idioți.”, dar depinde de noi  să nu lăsăm să se îndeplinească această profeție. Tehnologia ne poate face sau mai deștepți sau mai proști!

Citiți cărți (Serendipity books), căci lecturarea unei cărți din scoarță-n scoarță activează lobul frontal responsabil cu raționamentul și judecata, și fiți manierați! ( Bunele-maniere-si-telefonul )


Surse:
www.descoperă.ro
medicalnet.ro
m.ziare.com
Surse imagini: appirio.com, www.theapricity.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu