vineri, 17 aprilie 2015

Capsula timpului

Gândit  ca un mijloc de a asigura comunicarea cu generațiile viitoare peste intervale lungi de timp, capsula timpului a captivat și a inspirat mii de oameni ce și-au dorit să oprească timpul pe loc.

O capsula a timpului, realizată de o instituție, este protejată printr-un înveliș rezistent și plasată subteran. Se spune ca sunt peste 15000 de capsule ale timpului realizate de instituții sau persoane faimoase din toată lumea și protejate de o organizație internațională înființată în 1990.

În capsulele timpului oamenii pun ceea ce cred ei ca ar putea fi “interesant” pentru cei din viitor (istorici, arheologi, oameni simpli): cărți, filme, imagini de la evenimente istorice, schițe ale unor invenții, ziare, unelte, vesela, telefoane, scrisori, mesaje pentru viitor. Nu sunt incluse obiecte prețioase pentru a nu deveni  zonă de interes pentru hoți.

Prima capsulă a timpului de tip modern este Cripta Civilizației ce va fi deschisă în anul 8113.
Unele capsule au dimensiunea unei cutii de pantofi, iar  altele sunt camere întregi.  Cea mai mare capsulă a timpului din lume este în Nebraska și va fi deschisă în 2025. În ea a fost închisă o mașină și peste 5000 de obiecte.
Fondatorul Apple, Steve Jobs, a îngropat în 1983 o capsulă a timpului ce conținea un mouse (Apple desigur), un bax de bere, precum și alte obiecte încă secrete. Capsula timpului a fost descoperita după 30 de ani.

În 2015 se va trimite pe Lună o cutie de titan cu diferite mesaje scrise de copii japonezi.
Mesajele, scrise în septembrie 2013  de elevii clasei a V-a, de la Scoala Gimnazială “Alexandru Roman” Aușeu  și  ascunse bine  într-un loc secret, vor fi citite abia la sfârșitul ciclului gimnazial, respectiv iunie 2017. Este o încercare timidă, dar specială de a rememora peste 4 ani gândurile, speranțele și crâmpeiul de viață surprins la prima ora de dirigenție și la primul contact cu noii colegi. O variantă îmbunătățită a acestei activități cu elevii ar fi înregistrarea video și stocarea pe un suport extern a acestor gânduri si speranțe.




 Sursa istoric: descopera.ro
 Surse foto capsule ale timpului: shutterstock.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu