vineri, 28 noiembrie 2014

Alexandru Roman sau ce este valoarea umană


  Într-o societate a valorilor greșit înțelese sau chiar a nonvalorii, am sărbătorit la sfârșit de noiembrie un om de o valoare necontestată: Alexandru Roman. 
   
  Și fiindcă valoarea înseamnă împlinirea unui ideal sau aspirații umane raportate la legile progresului, iar valoarea umană se măsoară după greutățile biruite,  Alexandru Roman este mult mai mult decât o simplă personalitate locală.


Academia Română a apreciat atât de frumos și de corect valoarea acestui om:  "A propovăduit de la catedră evanghelia limbii romane, cel mai scump talisman al unui popor, singurul care-i menține existența".


S-a născut pe 26 noiembrie 1826 în satul Auşeu, judeţul Bihor. Studiile primare şi gimnaziale le-a terminat în ţară, iar cele universitare la Viena şi Budapesta. A studiat filosofia,  matematica şi teologia. A fost profesor în Beiuş, în Oradea şi la Universitatea din Budapesta. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române care va deveni mai târziu Academia Română.
A fost îndrumător cultural, publicist (ziarul Concordia), unul dintre primii profesori care a ţinut prelegeri în limba română în Transilvana ( la Beiuș a introdus pentru prima dată Limba română  în scoală). Trei decenii a luptat pentru nobila aspirație a unității naționale, fapt amintit și de Iosif Vulcan  în revista Familia: "A servit națiunea cu condeiul şi cu graiul la catedră, la tribună şi în arena ziaristică". A apărat cauza românilor din Transilvania suferind multe persecuții politice (inclusiv închisoarea) din partea autorităților de la acea vreme.

La 100 de ani de la nașterea sa, în 1926, Academia Română a așezat o placă comemorativă pe casa în care s-a născut dascălul Alexandru Roman, iar la 180 de ani de la naștere a fost înălțat în centrul comunei un bust din bronz.

Elevii şi profesorii școlilor care îi poartă cu mândrie numele, alături de reprezentanții Primăriei Aușeu, îl omagiază la fiecare sfârșit de noiembrie depunând coroane de flori şi cântând imnuri în cinstea marelui patriot.



Avem nevoie, fiecare dintre noi, să ştim că există valori şi exemple de urmat. Avem nevoie să nu le uităm pentru ca le datorăm ceea ce suntem azi. Avem nevoie să umplem cufărul prăfuit de amintiri cu "comori" şi să-l deschidem de fiecare dată pentru a ne aminti cine suntem.








 
 Surse: Wikipedia
     G. Neamţu-Alexandru Roman şi Academia Română


Pentru a vizualiza alte activități ale elevilor dați click aici: Junior Ranger pentru o zi

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Am plantat un copac, am plantat o faptă bună!


  La inițiativa Primăriei Auşeu, elevii de la Şcoala Gimnazială "Alexandru Roman" Auşeu au participat azi la o acțiune de plantare de copaci, acțiune ce a avut ca obiectiv conștientizarea rolului major pe care societatea îl are în protecția și re-crearea mediului înconjurător. 



Puieții plantați vor fi în câțiva ani adevărați copaci iar această activitate de voluntariat a evidențiat încă o dată multiplele beneficii aduse de un "simplu” copac: 

Un copac este un simbol - el ne reamintește zi de zi de importanța protejării naturii;
Un copac este un cadou - îl vom deschide iar și iar și ne vom bucura de el în fiecare an;
Un copac este prietenie - el a adunat deja elevi și localnici într-o acțiune ce unește comunitatea și leagă prietenii;
Un copac este continuitate - este continuitatea vieții;
Un copac este speranță - speranța la un viitor mai bun;

                                         Și nu în ultimul rând, un copac este o faptă bună
                                                      Azi am plantat o faptă bună!
  

      

Pentru a vizualiza o altă activitate a elevilor dați click aici: Broscutele, prietenele elevilor

duminică, 16 noiembrie 2014

Învingătorul este întotdeauna singur.

Misiune: redobândirea fericirii
Timp la dispoziţie: 24 de ore
Țintă: fosta soţie
Locaţie: scena strălucitului festival de film de la Cannes
Victime : aleatorii şi colaterale
Mijloace: orice ( inclusiv crima)
Posibile pericole: cei care încă mai cred în moralitate
Accesorii indispensabile: arme de pe piaţa neagră, diamante, ţinute de lux
Tipologii specifice: actori, fotomodele, manechine, regizori, producători, designeri, oameni de afaceri

Finalul misiunii: Învingător.



Nu. Nu este niciun joc pe calculator. Nu este nici misiunea vreunei trupe Seal ci doar misiunea unui om. Dar acest om este exponentul unei lumi amăgitoare, o lume descrisă atât de tulburător de autorul brazilian Paulo Coelho în romanul Învingătorul este întotdeauna singur.

Începem să citim o carte despre Glorie, Frumuseţe, Putere si Lux ce ar trebui să stârnească admirație sau invidie, dar în cele din urmă paginile cărții ne lasă cu un gust amar, căci frumusețea și faima este doar Amărăciune şi Singuratate, banii se transformă în Lăcomie şi Puterea nu asigură fericirea. Iar această amărăciune este exact sentimentul pe care autorul și l-a dorit să îl simțim noi, cititorii, într-o creație oglindă a societăţii actuale.
Igor, un om de afaceri rus care a luptat în războiul din Afghanistan și a învățat tehnici de luptă și ucidere ce nu lasă urme, a făcut planul descris mai sus și până la finalul cărții îl și duce la îndeplinire în numele unei iubiri devastatoare ce o poartă pentru fosta lui soție.

O lume superficială. O disoluție a valorilor. Un portret trist şi o invitaţie la meditaţie. Iată o particică din această lume:
" Când observaţi cel mai mic semn de indiferenţă şi lipsă de entuziasm faţă de semenii voştri nu e bine. Singurul mod de a preveni o asemenea boală e să înțelegi că sufletul suferă când îl obligăm să trăiască superficial. Sufletul are nevoie de lucruri profunde."
"În loc să meargă spre dreptate lumea începe să se îndrepte către lucruri materiale care își pierd valoarea în 6 luni și trebuie schimbate"
" Sindromul celebrității: când oamenii uită cine sunt și încep să creadă în ceea ce alții spun despre ei"
" Moda este doar un fel de-a spune: sunt de partea voastră. Port uniforma armatei voastre, nu trageți."

Vreţi să fiţi învingători?

miercuri, 5 noiembrie 2014

Broscuţele, prietenele elevilor

Continuând buna colaborare cu Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius,  elevii Şcolii Gimnaziale Alexandru Roman Auşeu au avut de această dată şansa de a contribui la realizarea unui filmulet despre Buhaiul de baltă cu burtă galbenă şi Buhaiul de baltă cu burtă roşie. 
   
Broscuţele,  care începând de azi le-au rămas prietene elevilor, trăiesc şi în bălţile alimentate cu apă curată din zona Crisului Repede. Ele sunt indicatori biologici şi pot trăi până la 10 ani în mediul natural. Se apără de prădătorii naturali prin colorit, printr-o substanţă toxică eliberată prin piele şi chiar prin "actorie" (se prefac moarte când sunt în pericol).

Aceste specii, ale căror efective au dispărut sau au fost mult restrânse la nivel european, ne-au reamintit tuturor cât de mult contează să ocrotim natura şi astfel să ne ocrotim pe noi înşine. 
În această zi, în care nuanţele toamnei erau imposibil de numărat, organizatorii şi-au dorit şi au reuşit formarea unei atitudini pozitive faţă de mediul înconjurător şi stimularea interesului pentru păstrarea echilibrului în natură. 


Filmuletul va fi postat în curând. Pentru a vizualiza o altă activate a elevilor daţi click aici: Junior Ranger pentru o zi