duminică, 11 februarie 2018

Drumeţi printre cuvinte

Proiectul educativ Drumeți printe cuvinte reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, o relaxare , un izvor de cunoaștere și visare fără egal.
       "Mi-am imaginat proiectul ca o călătorie fascinantă care te duce în lumea de basm a cărților, în care te poți indentifica sau asemăna cu eroii sau personajele. Destinația unei călătorii nu este întotdeauna cea mai importantă, ci momentele petrecute și învățămintele deprinse de-a lungul călătoriei,  spune coordonatoarea proiectului Bradea Nadia. Vizită de I.L.Caragiale este lectura cu care am început această călătorie fascinantă."









Din persepectivă educațională povestirea contribuie la întărirea unor atitudini și deprinderi privind combaterea inculturii şi a iresponsabilității; ea dezvoltă gândirea critică , dând posibilitatea copiilor să interpreteze din diferite unghiuri educația greșită a lui Ionel și să realizeze caracterizarea personajului.



"O învăţare eficientă, durabilă este aceea care are la bază participarea activă a elevului la descoperirea informaţiilor, a sensului şi a utilităţii lor. Fără a exclude metodologia tradiţională, promovăm metodele activ-participative (Brainstorming, Explozia stelară, Învățarea prin descoperire, Jocul de rol, Cvintetul, Harta personajului, Scaunul intervievatului, Lectura în perechi și Cubul) care pregătesc elevul pentru însuşirea cunoştinţelor pe calea activităţii proprii, angajării gândirii critice, autonome și reflexive în raport cu diversele mesaje receptate, mobilizării capacităţilor intelectuale şi solicitării emoţional motivaţionale", consideră doamna profesoară de limba română Botici Cristina care a încheiat cu succes activitatea printr-un proces literar intentat de Madam Popescu împotriva lui Ion Luca Caragiale, acuzat de calomnie.



Partenerii proiectului sunt Biblioteca Judeteană Gheorghe Şincai Oradea, Primăria Auşeu, Liceul Teoretic Gabriel Ţepelea Borod iar din echipa de proiect fac parte toți învăţătorii de la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu alături de doamnele profesoare Botici Cristina şi Negruţ Georgiana.

duminică, 4 februarie 2018

Cine-ţi face capul calendar?

A face (cuiva) capul calendar” este o expresie folosită în cazul persoanelor care vorbesc prea mult. Dacă suntem copleșiți de prea multe informații oferite de o anumită persoană, spunem că acea persoană “mi-a făcut capul calendar”!

Dar de ce este folosit cuvântul „calendar” şi nu altul din acelaşi câmp semantic?
În secolul al XVIII-lea calendarele au fost printre primele texte tipărite. Pentru a  atrage cât mai mulţi cumpărători, s-au introdus în calendare și tabele astrologice,  târguri importante, prognoza meteo, sfaturi pentru agricultori, proverbe, informații istorice sau geografice,  calendarul devenind o mică enciclopedie. 
Era aşadar plin de informaţii, dar cele mai multe păreau inutile sau greu de citit/înţeles (textul era înghesuit pentru a se economisi hârtie). 
O expresie ce provine tot din acea perioadă şi din aceleaşi motive, este  şi "a se uita ca mâţa-n calendar”!



Sursa:
Ziarul Metropolis https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-iti-face-capul-calendar/