joi, 30 noiembrie 2017

ZIUA ŞCOLII GIMNAZIALE ALEXANDRU ROMAN AUŞEU



     A devenit deja o tradiţie ca în fiecare an, la sfârşit de noiembrie, să se organizeze un eveniment festiv de omagiere a marelui patriot Alexandru Roman, patronul spiritual al celor două şcoli surori: Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleşd şi Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu. Elevii şcolilor care îi poartă cu mândrie numele, alături de reprezentanţii Primăriei Auşeu şi preoţii satelor Auşeu şi Groşi i-au reiterat valoarea incontestabilă într-un reuşit program artistic organizat în faţa monumentului ridicat în cinstea academicianului.
      Coordonaţi de doamnele profesoare Cazan Anca şi Copil Amalia, elevii au susţinut un recital de cântece patriotice şi au prezentat biografia lui Alexandru Roman.

  Remarcăm prestaţia deosebită a unor dragi invitaţi: Corina Lele Ionescu, Andreea Ardelean Suciu şi Radu Ilea şi colaborarea dintre conducerea celor două şcoli: director adjunct Melania Joldea şi director Botici Matei Adrian.







Cu această ocazie a fost sărbătorită prin numeroase activităţi la şcolile din comună şi ziua de 1 Decembrie. Astfel, elevii de la Şcoala Primară nr. 1 Groşi au vizionat o prezentare power point despre semnificaţiile zilei de 1 Decembrie, au intonat cântece patriotice şi au realizat lucrări tematice folosind tehnici inovative.



 

Veselia, tinereţea, bunătatea şi prietenia au fost în centrul activităţilor de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Luncşoara, activităţi prin care profesorii şi învăţătorii  dezvoltă copiilor sentimentul patriotic şi stimulează creativitatea.

 










Cine a fost Alexandru Roman?


S-a născut pe 26 noiembrie 1826 în satul Auşeu, judeţul Bihor. Studiile primare şi gimnaziale le-a terminat în ţară, iar cele universitare la Viena şi Budapesta. A studiat filosofia,  matematica şi teologia. A fost profesor în Beiuş, în Oradea şi la Universitatea din Budapesta. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române care va deveni mai târziu Academia Română. A fost îndrumător cultural, publicist (ziarul Concordia), unul dintre primii profesori care a ţinut prelegeri în limba română în Transilvana ( la Beiuș a introdus pentru prima dată Limba română  în școală). Trei decenii a luptat pentru nobila aspirație a unității naționale, fapt amintit și de Iosif Vulcan  în revista Familia: "A servit națiunea cu condeiul şi cu graiul la catedră, la tribună şi în arena ziaristică". A apărat cauza românilor din Transilvania suferind multe persecuții politice (inclusiv închisoarea) din partea autorităților de la acea vreme. 
La 100 de ani de la nașterea sa, în 1926, Academia Română a așezat o placă comemorativă pe casa în care s-a născut dascălul Alexandru Roman, iar la 180 de ani de la naștere a fost înălțat în centrul comunei un bust din bronz.

duminică, 26 noiembrie 2017

Îmblânzitorii de pagini de la Şcoala Groşi

O activitate deosebită a avut loc la sfârsit de noiembrie la Şcoala Primară nr.1 Groşi în cadrul proiectului educațional Îmblânzitorii de pagini, proiect lansat anul trecut şi coordonat de doamna învățătoare Bradea Nadia.

Proiectul promovează o atitudine pozitivă față de lectură şi reprezintă o încercare de a repune în drepturi "cartea" şi "biblioteca", de a le readuce în atenția elevilor şi a părinților!


De data aceasta, elevii  au vizionat sceneta Vizită de I.L. Caragiale şi au fost apoi mici actori. Sub îndrumarea doamnei învățătoare Gîrz Adriana, elevii clasei a II-a au pus cu succes în scenă sceneta şi au participat la jocul didactic interactiv Povestea lui Haplea.



Felicităm cadrele didactice organizatoare, Gîrz Adriana, Nojea Corina şi Vance Petrică, şi ne dorim să "îmblânzească" pe viitor cât mai multe pagini!




duminică, 12 noiembrie 2017

Elevii de la AUŞEU învață să colecteze selectiv

Este destul de evident faptul că interacțiunea profesioniştilor cu elevii este cea mai reusită formă de învățare, în orice domeniu, dar poate cel mai mult în cel al protejării mediului înconjurător.
Pornind de la acest principiu, elevii de la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auşeu au participat timp de două zile la activităţi inedite în cadrul unui proiect de mediu realizat de Asociația Unanimis: Educație ecologică pentru tineri, principii de colectare selectivă şi reciclare eficientă.


Alături de colegii lor  de la Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului, gazda evenimentului, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Butani şi Liceul Tehnologic Şuncuiuş, elevii au participat la o conferinţă, au realizat semne de carte  şi  diferite obiecte din hârtie reciclabilă, dar mai ales au învăţat de ce trebuie să colecteze selectiv şi ce este compostul.


Opre Iulia şi Lupo Denisa, eleve în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman Auseu, au prezentat în cadrul conferinței un material legat de colaborarea foarte bună pe care şcoala noastră o are cu Asociatia Aqua Crisius Oradea şi i-au îndemnat pe toți tinerii din sală să fie Junior Rangeri, să protejeze natura şi să colecteze selectiv.

Cea mai interesantă activitate a fost însă vizita la TMB Oradea: Stația de tratare mecano-biologică a deşeurilor, una dintre  cele mai moderne staţii  de acest fel din Romania. Participantii au fost conduşi într-un tur al staţiei, fiindu-le explicat  întregul circuit al deşeurilor.



Mulțumim Asociației Unanimis, în special domnilor Bonaciu Gabriel şi Secară Ovidiu, pentru întreaga activitate, Colegiului Tehnic Vadu Crişului pentru găzduire, Primăriei Auşeu pentru colaborare şi Firmei Europlast pentru cele 3 pubele dăruite fiecărei şcoli participante în vederea unei viitoare colectări selective.
Astfel de activități vor duce cu siguranţă la crearea în rândul tinerilor a unei atitudini pozitive de protejare a mediului înconjurator.Nu uitati! Galben pentru plastic şi metal, verde pentru sticlă şi albastru pentru hârtie!






Sursă fotografii: arhiva personală şi Monitorul de Medias.