duminică, 18 decembrie 2016

Elevii de la Şcoala Auşeu donează jucării!


Elevii Școlii Gimnaziale Alexandru Roman Aușeu au fost Moș Crăciun pentru un alt copil şi anul acesta în cadrul proiectul județean coordonat de doamna învățătoare Bradea Nadia.



Ei au strâns și donat jucării , au cumpărat dulciuri și au realizat felicitări pentru a fi trimise altor copii ce au nevoie de jucării acum în prag de sărbători, dar mai ales au nevoie de sprijinul și gândurile noastre bune! 


Un act de caritate este de fiecare dată un zâmbet pentru un copil, și, dacă vine de la un alt copil, suntem siguri că rezultatul așteptat va fi pe măsură!


Felicităm elevii care au dat dovadă de spirit civic și cadrele didactice implicate în proiect; cadre didactice care știu că spiritul civic se învață și se dezvoltă începând de la cea mai fragedă vârstă.










marți, 29 noiembrie 2016

Ziua Școlii Alexandru Roman 2016




Elevii şi profesorii școlilor care îi poartă cu mândrie numele - COLEGIUL TEHNIC ALEXANDRU ROMAN ALEȘD și ȘCOALA GIMNAZIALĂ ALEXANDRU ROMAN AUȘEU, alături de reprezentanții PRIMĂRIEI AUȘEU și  preoții satelor Aușeu și Groși l-au omagiat azi pe Alexandru Roman.



A devenit deja o tradiție ca în fiecare an la sfârșit de noiembrie să se organizeze  un astfel de eveniment în fața monumentului marelui patriot. Activitățile din acest an au fost coordonate cu succes de doamna director Caba Claudia Luminița și de doamna consilier educativ Ghiță Ioana Adriana.




Avem nevoie, fiecare dintre noi, să ştim că există valori şi exemple de urmat. Avem nevoie să nu le uităm pentru ca le datorăm ceea ce suntem azi. Avem nevoie să umplem cufărul prăfuit de amintiri cu "comori" şi să-l deschidem de fiecare dată pentru a ne aminti cine suntem.


Cine a fost Alexandru Roman?
S-a născut pe 26 noiembrie 1826 în satul Auşeu, judeţul Bihor. Studiile primare şi gimnaziale le-a terminat în ţară, iar cele universitare la Viena şi Budapesta. A studiat filosofia,  matematica şi teologia. A fost profesor în Beiuş, în Oradea şi la Universitatea din Budapesta. S-a numărat printre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române care va deveni mai târziu Academia Română. A fost îndrumător cultural, publicist (ziarul Concordia), unul dintre primii profesori care a ţinut prelegeri în limba română în Transilvana ( la Beiuș a introdus pentru prima dată Limba română  în școală). Trei decenii a luptat pentru nobila aspirație a unității naționale, fapt amintit și de Iosif Vulcan  în revista Familia: "A servit națiunea cu condeiul şi cu graiul la catedră, la tribună şi în arena ziaristică". A apărat cauza românilor din Transilvania suferind multe persecuții politice (inclusiv închisoarea) din partea autorităților de la acea vreme.

La 100 de ani de la nașterea sa, în 1926, Academia Română a așezat o placă comemorativă pe casa în care s-a născut dascălul Alexandru Roman, iar la 180 de ani de la naștere a fost înălțat în centrul comunei un bust din bronz.

joi, 6 octombrie 2016

Erasmus 3.0

Într-o regiune muntoasă de o frumusețe aparte, provincia autonomă Trento, Italia, și într-o perioadă care o face și mai deosebită, 26-29 septembrie 2016, profesorii Școlii Gimnaziale Alexandru Roman Aușeu au participat la cea de-a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+  Help: How to educate pupils with lower possibilities.


Proiectul are două componente educaționale principale: dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale, precum și a celor antreprenoriale. Finalitățile proiectului presupun conceperea unor manuale pentru elevi și ghiduri pentru profesori, dar și realizarea unor aplicații cu rol de evaluare utilizate pe laptop și smartphone.


Reprezentanții celor cinci țări partenere- Turcia, Italia, Ungaria, Slovacia și Romania- au dezbatut și aprobat materialele elaborate până în acest moment: manualele (11-14 ani și 15-18 ani) și varianta electronică a acestora.  Următoarea întâlnire va avea loc în Slovacia iar pe agenda de lucru se regăsesc ghidul profesorului și aplicațiile pe smartphone. Aplicațiile vor putea fi folosite de fiecare elev în parte pe propriul smartphone.


         Cei trei delegați ai școlii din Aușeu- Botici Matei Adrian, Sabău Alexandra Anca și Popescu Ioana- consideră  proiectul ca fiind unul interesant, important și util. Un astfel de proiect contribuie la consolidarea unor valori fundamentale în Uniunea Europeană: prietenie și înțelegere reciprocă între instituțiile și țările participante.



duminică, 7 august 2016

DELFINARIUL din CONSTANȚA (VIDEO)




RAPORT AUTOEVALUARE CADRE DIDACTICE (model)




Un model simplu pentru întocmirea Raportului de autoevaluare cadre didactice :

                           RAPORT


















Sursa inițială pentru raport: www.lictelecom.ro
Sursa fotografie: lifeissweet16.wordpress.com







duminică, 24 iulie 2016

Testamentul lui Nobel

Premiile Nobel , crimă, mister și  multă intrigă  – o combinație ce ar face curios chiar și pe cel mai pretențios cititor!


Testamentul lui Nobel este încă un roman polițist ce o are în prim plan pe jurnalista  de investigații Annika Bengzton. Ea este martora uciderii președintelui comitetului de acordare a premiilor Nobel, dar, de data aceasta, primește interdicția de a scrie despre crimă. Acest lucru nu o oprește să investigheze pe cont propriu mobilul crimei.  Şi, de fiecare dată când încearcă să găsească criminalul, căutarea adevărul îi poate fi fatală.


Romanul aduce informații poate mai putin cunoscute despre viața lui Alfred Nobel, despre cercetările din domeniul geneticii și despre corporațiile internaționale ce angajează criminali plătiți doar pentru a ajunge la premiul cel mare și la bani, la mulţi bani...

Iată un mic fragment de la  începutul romanului ce-ți va stârni poate și ție interesul pentru lecturarea acestei cărți de  Liza Marklund:


“Înainta fără efort acum, rapid, la căldură. A trecut de toate ușile și a ajuns la ultima. Muzica se auzea mult mai tare, o schimbare de tonalitate; se apropia  finalul piesei și ea a pășit în mijlocul mulțimii de dansatori. Acum chiar trebuia să se concentreze. Milioane de piese de mozaic îi sclipeau în ochi, înfingându-i-se  în creier. A început să scaneze îmbrăcămintea, oamenii, trebuia să localizeze  ținta. Acum.”

Poţi cumpara cartea de aici: CUMPĂRĂ

miercuri, 20 iulie 2016

sâmbătă, 18 iunie 2016

Ziua Liliacului Carpatin


Aqua Crisius a organizat sâmbătă, 18 iunie 2016, la Coada Lacului, evenimentul „Ziua Liliacului Carpatin”, ediția a III-a, eveniment ce face parte din proiectul „Arii protejate în inimile noastre”. Liliacul Carpatin este o specie sălbatică, ocrotită de lege, endemică pe Valea Iadului. Arbuștii cu flori mov cresc spontan în această arie protejată de interes național.


Programul a debutat cu un concurs interşcolar pe teme de mediu: 10 școli și peste 120 de copii. Au urmat momente folclorice, expoziţii și degustări de produse tradiţionale și un concurs de gătit. Activitățile din cadrul concursului interșcolar au avut ca scop conștientizarea tinerilor asupra necesităţii protejării speciilor şi habitatelor din ariile naturale protejate. În urma concursului au fost selectați și elevii care vor participa la deja tradiționala tabără Junior Ranger, tabără unde elevii vor învăța tehnici și metode de orientare pe trasee, vor identifica urme de animale, vor recunoaște speciile protejate și  nu în ultimul rând vor avea parte de multă distracție.






A fost o zi minunată  pentru a ne petrece timpul liber în natură şi pentru a dobândi cunoştinţe noi, dar mai ales un sfârșit perfect de an şcolar. Prin activităţile desfăşurate organizatorii şi-au dorit ca elevii să cunoască şi să devină prieteni ai naturii, în general şi ai acestui mediu natural atât de pitoresc, în special.
Felicitări echipei de elevi care a reprezentat Școala Gimnazială Alexandru Roman Auseu și care a obținut LOCUL 1 la concursul interșcolar pe teme de mediu: Boca Maria, Chirodea Moise, Cuc Cătălin, Gârdan Andreea, Ivanciuc Bodiut Cipriana, Jac Cristina, Jac Andrea, Lupo Timotei, Madar Cătălin, Mateaș Mădălin,  Opre Ionut, Opre Iulia,  Sertea Andrada, Simionaș Sorana!







duminică, 15 mai 2016

Erasmus 2.0


Cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+ Help: How to educate pupils with lower possibilities”, proiect derulat la Școala Gimnazială Alexandru Roman Aușeu, a avut loc în perioada 9-12 mai 2016 în localitățile Felsonyek și Iregszemcse, Ungaria.  Iregszemcse este  centrul regional iar Felsonyek este o așezare ce datează încă de pe vremea romanilor; o localitate situată la numai 30 km de lacul Balaton și faimoasă pentru vinurile produse.

Frumoasele și ospitalierele localități din Ungaria au primit reprezentanții școlilor și instituțiilor educaționale din cele cinci țări partenere: Turcia - Artvin, Ungaria – Felsonyek și Iregszemcse, Italia- Vigolo Vattaro, Slovacia -Vinica, Romania-  Aușeu.

Proiectul are două componente educaționale principale: dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale, precum și a celor antreprenoriale. Finalitățile proiectului presupun conceperea unor manuale pentru elevi și ghiduri pentru profesori, dar și realizarea unor aplicații de învățare ce pot fi folosite atât pe laptop, cât și pe smartphone. Se au în vedere, de asemenea,  două grupe de vârstă: 11-14 ani și 15-18 ani. Beneficiarii acestui proiect vor fi toți elevii, dar mai ales cei care provin din medii defavorizate.


Considerăm acest proiect ca fiind un proiect interesant, important și util, ce va contribui la consolidarea unor valori fundamentale în Uniunea Europeană: prietenie și înțelegere reciprocă între instituțiile și țările participante.







vineri, 5 februarie 2016

A nimerit orbul Brăila...

Expresia este des folosită în limba română cu sensul de a avea noroc, dar și pentru a încuraja pe cei care șovăie să se ducă într-un loc necunoscut.

De ce Brăila?  Pentru că  este un oraș în care  străinii/vizitatorii nu au cum să se piardă, un oraș cu străzi dispuse circular. Brăila avea de asemenea  faimă de mare port dunărean la sfârșitul secolului XIX. Oricine, chiar şi orbii, puteau ajunge la Brăila călcând pe dâra de cereale scursă din carele ce mergeau spre portul de la Dunăre.

Și totuși, specialiștii sunt de părere că această expresie provine de la alfabetul Braille (sistem de scriere pentru cei cu deficiențe de vedere în care literele sunt ieșite în relief pentru a fi simțite cu degetele). Astfel  expresia a  cunoscut/știut orbul Braille  a devenit  a știut/nimerit orbul Brăila pentru cei care nu cunoșteau numele francezului care a inventat acest sistem.

Surse: adevarul.ro, ro.wikipedia.org

duminică, 24 ianuarie 2016

Erasmus+

Școala Gimnazială Alexandru Roman Aușeu la prima întâlnire transnațională în cadrul programului Erasmus+


Sunt orașe în lume care își scriu” cu majuscule numele în amintirile celor care le vizitează.  Un astfel de oraș este Artvin în Turcia, gazda primei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului Erasmus+ HELP-How to educate pupils with lower possibilities”, întâlnire care a avut loc în săptămâna 18-22 ianuarie 2016. Frumosul și ospitalierul oraș a primit câte 2-3 reprezentanți ai școlilor și instituțiilor educaționale din cele cinci țări partenere:

Turcia - Artvin
Ungaria - Felsonyek
Italia- Vigolo Vattaro
Slovacia -Vinica
Romania-  Aușeu.




Proiectul are două componente educaționale principale: dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale, precum și a celor antreprenoriale. Finalitățile proiectului presupun conceperea unor manuale pentru elevi și realizarea unor aplicații de învățare ce pot fi folosite atât pe laptop, cât și pe smartphone. Se au în vedere, de asemenea,  două grupe de vârstă: 11-14 ani și 15-18 ani.
Beneficiarii acestui proiect vor fi toți elevii, dar mai ales cei care provin din medii defavorizate.
Pe agenda de lucru s-au regăsit următoarele activități:  prezentarea partenerilor, întâlniri cu reprezentanți ai inspectoratului școlar și cu autorități locale, workshop-uri, crearea website-ului proiectului, dezbateri privind conceptele și temele educaționale propuse, stabilirea agendei de lucru pentru următoarea întâlnire ce va avea loc în Ungaria.




Am fost plăcut impresionați de modul în care reprezentanții partenerilor turci ne-au întâmpinat, dar și de felul în care colectivele de elevi, cadrele didactice, directorul liceului și inspectorul școlar general, precum și toate autoritățile locale și regionale s-au bucurat și s-au pregătit pentru vizita noastră și a tuturor partenerilor. Această primă și foarte reușită întâlnire din proiect se datorează excelentei organizări concepute și conduse de Aybike Kurt Gultekin (Turcia) și Dr. Balogh Bela (Ungaria).



Oportunitatea de a face parte dintr-un proiect Erasmus nu apare în fiecare zi, și fiindcă este o experiență unică conducerea Școlii Gimnaziale Alexandru Roman Aușeu, alături de toate cadrele didactice,  va depune tot efortul pentru finalizarea cu succes a acestui proiect în august 2017.









joi, 7 ianuarie 2016

AUSEU ELEMENTARY SCHOOL


Un filmuleț despre școală și comună ce va fi prezentat luna aceasta în Turcia în cadrul unui proiect european.








O fotografie de Andrei Posmoșanu