vineri, 5 septembrie 2014

#The Purge


Ai nimerit pe străzi înguste și alei întunecate în noaptea aceasta? Stai într-un apartament dărăpănat într-unul din orașele Americii?

                Nu trebuie să te temi!
Nu e vreo bătaie cu oameni mascați și violenți, nu e nici Halloween, nu e nici măcar o răfuială între bandele rivale pe străzi. E doar noaptea “purificării”, o noapte mult așteptată de cetățenii respectabili și onorabili ai Americii .

                Nu trebuie să te temi!

Căci legea e de partea ta. E legea străbunilor, e legea renașterii poporului american! E o măsură guvernamentală ce duce la scăderea sărăciei și a șomajului (populație săracă mai puțină, șomaj mai puțin, logic nu?). Ea va reduce infracțiunile pentru tot restul anului.

                Nu trebuie să te temi!  Trebuie să te îngrozești!

Filmul lui James DeMonaco este continuarea (mai bună după părerea mea) a celui din 2013 și se adresează în primul rând iubitorilor de filme horror sau thriller. Regizorul lărgește tema “purificării” și îi dă valențe de critică socială dură. Este noaptea “judecății” , noaptea în care timp de 12 ore orice infracțiune, inclusiv crima, este legală și deci nu se pedepsește.  “Purge” în limba engleza înseamnă purificare, epurare.  Este o epurare a celor vulnerabili, a straturilor sărace ale societății, a oamenilor străzii, pentru pura satisfacție a celor bogați și/sau puternici. Ideea ne duce cu gândul la un alt film și anume The Hunger Games.  Oamenii săraci care nu au mijloace de autoapărare sau baricadare devin ținte vii.
Spre deosebire de primul film, continuarea aduce în prim plan un grup de rezistență ce vrea să distrugă sistemul, căci în spatele vărsării de sânge și a haosului este de fapt un plan mârșav de satisfacere a nevoii de ‘senzații tari’ și, bineînțeles, banii. Vânătorii de recompense culeg oamenii de pe stradă și îi duc la cei care “purifică” (vânează) contra cost. Alți binefăcători  ai societății cumpără oameni bătrâni și săraci dispuși să-și ofere viața spre “purificare”  în schimbul unei sume uriașe ce va intra în contul copiilor decedatului.   

De ce aș urmări un astfel de film?

Dacă nu ești doar un pasionat al filmelor thriller/horror și dacă poți să suporți scenele sângeroase și tensiunea continuă, filmul merită urmărit  și pentru critica socială dură a unei societăți bolnave pe interior, pentru ironie și autoironie, pentru cronica unui viitor distopic ce se anunță a fi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu